Lapát helyett ütőt fogott a világbajnok

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 6. 19:54
Pár perc erejéig ugyan, de három világbajnokunk, Hüttner Csaba kenus, Majthényi Szabolcs vitorlázó és Tóth Ferenc műrepülő egy újfajta sportági szenvedélynek hódolt: nevezettek gyorstollaslabda ütőt ragadtak! Azért, hogy egy profi is legyen a képben, a kezdők kezdeti lépéseit, pontosabban ütéseit a fiatal sportág első magyar Eb-érmese, Elek Odett felügyelte.


Mérföldkőhöz érkezett a hazánkban intenzíven csupán két éve terjeszkedő sportág. Az aránylag rövid történelmen nem nagyon csodálkozhatunk: a gyorstollaslabdát is csupán nyolc éve találták fel Németországban.

Ahhoz képest nemzetközi karrierje villámként minősíthető: immár 26 országban találhatunk szervezett keretek között működő klubokat, négy európai nemzet – Franciaország, Németország, Szerbia és Svájc – már önálló szövetséggel is büszkélkedhet.

Magyarországon a sportág itt még nem tart, ott viszont már igen, hogy megrendezésre kerüljön az első nyílt verseny, az 1. Budapest Speedminton Gyorstollaslabda Bajnokság. A február 28-i versenyen, amelynek a Pestszentimrei Sportkastély ad majd otthon, négy kategóriában is győztes hirdetnek. Mivel a verseny nyílt, már külföldről is jelezték részvételi szándékukat.

 

 

"$$fhvideo:74878$$"



Addig azonban még van hátra három hét, igaz, a sportág alapjaival csak most, a verseny apropóján meghirdetett, sajtótájékoztatóval egybekötött látványos bemutatón megismerkedő klasszisaink aligha mérettetik meg magukat.

„Volt szerencsém ismerni a gyorstollaslabdát, de nagyon még nem tudtam elmélyülni a sportágban – mondta Hüttner Csaba, akit a közelmúltban választottak meg a magyar kajak-kenu-válogatott utánpótlás kapitányának, míg aktív versenyzőként lehetett világ- és Európa-bajnok. – Kifejezetten élvezetes a játék, hasonlít a tollaslabdához, de mégsem az. Jóval nagyobbakat lehet ütni, ami nekem különösen is tetszik és a mozgás is sokkal intenzívebb. Kajak-kenuban több kiegészítő sportágnak hódolunk, síelés, jégkorong, kerékpár, de vitathatatlanul szórakoztató a gyorstollaslabdázás lehetősége is.”

„Ha rajtam múlna, már holnap kötelezővé tenném minden műrepülőnek – nyilatkozta Tóth Ferenc, többszörös műrepülő világ- és Európa-bajnok. – Nekem párszor már volt alkalmam kipróbálni a gyorstollaslabdát, meg is szerettem. Nálunk az egyéb fizikai felkészülést mindenki máshogy oldja meg, lehetőségei és igényei szerint, én többnyire konditerembe járok. Az viszont elvitathatatlan, gyorstollaslabdával lényegesen gyorsabban és könnyebben telnek a percek, márpedig ez is igen megmozgat. Ütöttünk most pár percet, de rendesen leizzadtunk.”

„Korábban még nem ismertem, így nem is játszhattam ezt a sportot – mondta Matjhényi Szabolcs, aki a repülő hollandi hajóosztályban többszörös világ- és Európa-bajnok –, amit leginkább a tollaslabdához tudnék én is hasonlítani, de annál sokkal jobban átmozgatja az embert. Nem beszélve arról a sok egyéb előnyösebb tulajdonágáról, amit hallottam róla. Engem meggyőzött!”

A gyorstollaslabda térhódítása 2001-ben vette kezdetét. Elsődleges célja a szabadidősport megcélozása volt: a tollaslabda nagyon időjárás-függő, a tenisz és a squash pedig helyfüggő volt a sportág német feltalálójának. Mindezek előnyét átvéve, ám hátrányát elhagyva megszületett a Speedminton, illetve a látványsport kategória határait erősen súroló Blackminton. Utóbbit a kivilágított labdának köszönhetően teljes sötétségben is lehet játszani.

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu