Finn arany a nőknél, japán a férfiaknál

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 26. 16:08
Az északi összetett csapatversenyét és a női 4x5 km-es sífutó váltót rendezik csütörtökön a csehországi Liberecben zajló északi sívilágbajnokságon. Előbbi érdekessége, hogy az aranyesélyes amerikaiak egyik versenyzőjének eltűnt a rajtszáma, s ezért kizárták. Így végül meglepetésre a japánok nyerték az aranyat a németek és a norvégok előtt. A hölgyek váltóversenyét a finnek nyerték, míg az utolsó váltásnál élen álló norvégok még a dobogóról is leszorultak.


Délelőtt a csapatverseny síugró része zajlott. Az aranyesélyes amerikaiak gyakorlatilag már a rajt előtt elszálltak, hiszen Bill Demong elhagyta a rajtszámát - az amerikaiak előbb azt hitték, hogy az egyik előugró emelte el, később kiderült, hogy ott volt a síruhája alatt, de elfelejtette –, amiért aztán kizárták a versenyből. A többiek becsületből azért ugrottak, de így több mint három perc hátránnyal indulhattak volna a 4x5 km-es sífutó váltóban, de végül ettől visszaléptek.


Az ugrást a franciák nyerték – köszönhetően többek között a tömegrajtos versenyben bronzérmes Lamy 127 méteres ugrásának, amely a legnagyobb volt a mezőnyben –, de átszámolva mindössze 8 másodperc az előnyük az osztrákok, 13 a Világkupa éllovas Koivuranta nélkül felálló finnek, 17 a németek, 24 a japánok és 42 a legjobb futónak tartott norvégok előtt.

ÉSZAKI SÍ-VB, ÖSSZETETT CSAPAT, UGRÁS
1. Franciaország 470,6
2. Ausztria 464,8
3. Finnország 460,5
4. Németország 457,6
5. Japán 452,4
6. Norvégia 439,3


Az osztrákok két kilométer alatt behozták a franciákat, majd a vezetést is átvették. A finnek és a németek teljesen visszaestek, a norvégok pedig már az első váltásnál feljöttek az éllovasokra a japánokkal. A második emberek nem erőltették meg magukat, így a németeknek sikerült felzárkózniuk, az osztrákok viszont lemaradtak.

A harmadik embereknél a németek robbantottak, el tudtak szakadni, így a záró emberek előtt 12 másodperc volt az előnyük a japánok és norvégok előtt. A franciák gyakorlatilag ekkor kiszálltak a dobogóért folytatott harcból.

Viszont a norvégoknál a mezőny legjobb futója, a Vk-ban második helyen álló, igaz a vb-n nem túl jó formában lévő Moan következett. Gyorsan be is érték Kobajasival Edelmannt, majd a finisig együtt mentek hárman. A hajrát a norvég bírta a legkevésbé, és még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a japán a legjobban, így az ázsiai országba került az arany, az ezüst pedig a németekhez. 

ÉSZAKI SÍ-VB, ÖSSZETETT CSAPAT
1. Japán 48:32,3
4. Németország +0,1
6. Norvégia +3,6

A hölgyek váltóversenyében az első váltásnál meglepetésre a lengyelek álltak az élen, féltávnál aztán helyre állt a világ rendje és a finnek vezettek közel fél perccel a norvégok előtt.

A verseny azonban ekkor még nem dőlt el, mert a norvégoknak sikerült behozniuk a hátrányt, sőt nyolc másodperces előnyre sikerült átváltani. Ám a záró embereknél az eddig már két aranyérmes Saarinen gyorsan visszaelőzött. Sőt a norvég Kristofersenre a németek és a svédek is felzárkóztak, a célegyenesben pedig le is előzték.

ÉSZAKI SÍ-VB, NŐI 4x5 KM VÁLTÓ
1. Finnország 54:24,3
2. Németország +13,0
3. Svédország +13,4

 

 

 

 

 

 

 

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu