Felipe Massa bukta a legnagyobbat

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 20. 12:31
Sporteseményeken igencsak gazdag év van mögöttünk, de az esztendő végének közeledtével a versenyek helyét általában a szavazások veszik át. Szerkesztőségünk sem tett másképp: az év győztesei után arról is szavaztunk, hogy szerintünk kik az esztendő legnagyobb vesztesei.


1. Felipe Massa
Amikor a Ferrari pilótája áthajtott a Brazil Nagydíj célvonalán még világbajnoknak érezte magát, de a fél körrel később célba érő Lewis Hamiltonnak az utolsó kanyarban sikerült még egyet előznie, így szerezte meg azt az egy pontot, amivel megelőzte Massát a világbajnoki pontversenyben. Erre mondják azt: korai öröm.

2. Magyar vívóválogatott
Aranyat, sőt aranyakat vártunk vívóinktól a pekingi olimpián, ehhez képest Mincza-Nébald Ildikó egyetlen bronzérmével kellett beérnünk. Ez elmúlt nyolcvan évben messze ez a sportág leggyengébb olimpiai szereplése. Különösen a kardvívók múlták magukat alul, akik a fegyvernem történetében először pontot sem tudtak szerezni.

3. FC Chelsea
A londoni kékek három aranyérmet is begyűjthettek volna, végül azonban kénytelenek voltak három ezüsttel beérni. A Ligakupa döntőjében a Tottenhamtől kaptak ki a rendes játékidő hosszabbításában kapott góllal. A bajnokságban a Manchester United előzte meg őket két ponttal, s ugyanők a Bajnokok Ligája döntőjében is jobbnak bizonyultak, igaz ott csak egy hajszállal, egészen pontosan a büntetőrúgásokkal.

4. Ferencváros
Már az is nagyon kínos volt, hogy a zöld-fehérek kizárásuk után nem tudtak egyből visszakerülni az élvonalba, mert megelőzte őket a Nyíregyháza. Azonban amit a 2007-2008-as idényben el kellett szenvedniük, az minden képzeletüket alulmúlta: nem csak hogy oda-vissza kikaptak a Kecskeméttől és a Szolnoktól, hanem mindkét gárda meg is előzte őket a pontvadászatban. Sebaj, három a magyar igazság…

5. Marion Jones
A 2000-es sydneyi olimpia egyik ünnepelt sztárjáról nyolc évvel később kiderült, hogy – saját bevallása szerint – tudtán kívül doppinggal készült fel az olimpiára. Így utólag megfosztották három aranyérmétől és két bronzától. Ráadásul az amerikai törvények szerint tettéért börtönbüntetést is kapott. Az amerikaiak amúgy nem csak ezt a három aranyak (női 100, 200, 4x400-as váltó) bukták el nyolc év után, hanem a férfi 4x400-as váltóét is, amelynek három tagjáról is bebizonyosodott a doppingolás, sőt már 4x100-as váltójuk egyik tagja is komoly gyanúba került.

6. Magyar öttusa-válogatott
Vívóink mellett az öttusázók is leszerepeltek Pekingben. Igaz, náluk csak hatvan évet kellett visszalapozni ahhoz, hogy ilyen gyenge szereplést találjunk. Legutoljára ugyanis 1948-ban volt példa arra, hogy pont nélkül maradt a sportág, sőt 1960 óta mindig érmet is szereztek. Most három egyéni világbajnok – Balogh Gábor, Horváth Viktor és az olimpiai címvédő Vörös Zsuzsa – is kevés volt ehhez.

7. Kerékpáros doppingügyek
Sajnos idén is dopping-ügyektől volt hangos a sportág. Leginkább a francia körversenyen, a Tour de Francon buktak a klasszisok, ami miatt aztán az egyik csapatot ki is zárták a versenyből. Míg a 2007-es bajnok spanyol Alberto Contador nem védhette meg címét, mert dopping-gyanú miatt az ő csapatát meg sem hívták a Tourra.

8. New England Patriots
Ritkán van példa arra az amerikai Nemzeti Futball Ligában, hogy egy csapat veretlen maradjon az alapszakaszban. Ez azonban most sikerült a Patriotsnak, sőt a rájátszásban is veretlen maradt, a döntő utolsó percéig is vezetett, ám ekkor a New York Giantsnak sikerült egy célt elérnie, amivel meg is nyerte a meccset és a Super Bowlt.

9. A magyar olimpiai csapat
Azt már Peking előtt is tudni lehetett, hogy ezúttal elérhetetlen álom lesz sportolóinknak a szöuli és barcelonai tizenegy aranyérem, de még a sydneyi és athéni nyolc is. Azért öt-hat aranyban reménykedhettünk, de az, hogy végül három arannyal és összesen tizenegy éremmel zárnak, azt nem. Ilyen gyenge szereplésre legutóbb 1924-ben volt példa, ráadásul a három aranyat a három utolsó versenynapon szerezték versenyzőink, így gyakorlatilag szinte az utolsó pillanatig a fejünk fölött lebegett az esélye annak, hogy az olimpiák története során először arany nélkül maradunk.

10. Fehérorosz kalapácsvetők
Athénnal ellentétben ezúttal a mi javunkra robbant fel az olimpiai dopping-bomba. Négy éve két aranyat és egy ezüstöt vesztettek sportolóink különböző vétségek miatt, szerencsére Pekingben egy ezüstöt „visszakaptunk”. Bár a kalapácsvető Pars Krisztiánnak a egészen decemberig izgulnia kellett, hogy a negyedik helyről előre léphet-e, de végül a NOB következetes maradt és kizárta az eredeti ezüst- és bronzérmes doppingoláson ért fehérorosz versenyzőt, Vagyim Gyevjatovszkijt és Ivan Tyihont.
 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu