Baumgartner: azt hittem, elájulok

Szerző: SHLétrehozva: 2012. október 15. 11:21
Felix Baumgartner vasárnap 39 kilométeres magasságból ugrott ki egy héliumballonon függő kapszulából, majd több mint négy percig szabadesésben zuhant a föld felé. A rekordkísérlet sikerült, de volt egy pillanat, amikor azt hitte, elveszíti az eszméletét.


 

"Úgy érzem magam, mint akinek 20 tonnás súly esett le a válláról. Hét éve erre készültem" - nyilatkozta Felix Baumgartner az osztrák Servus TV-nek a földetérés után. Az ugrás azonban majdnem megint elmaradt egy hiba miatt, amit az utolsó pillanatban vett észre: kilégzésnél bepárásodott a sisakja.

"Még egy olyan napon is becsúszhat egy kis hiba, mint ez, amikor minden jól indul. De végül elhatároztam, ugrok. Ez volt a helyes döntés." Felix Baumgartner vasárnap három rekordot is megdöntött: több mint 39 km magasból vetette le magát, ez a legnagyobb magasság, ahonnan valaha kiugrottak, egyben a legmagasabb pont, melyet ballonnal elértek.

Szabadesésben ő érte el a legnagyobb sebességet (1342,8 km/óra), ugyanakkor 4 perc 22 másodperces zuhanásával nem tudta megdönteni a leghosszabb ideig tartó szabadesés 1960-ban felálított, nyolc másodperccel hosszabb rekordját (Joe Kittinger).

Az ugrás pillanatai

A tegnapi ugrás egyik legizgalmasabb része az volt, mikor Baumgartner irányíthatatlanul pörögni kezdett.  "A kilépés tökéletes volt, de utána elkezdtem forogni. Eleinte azt gondoltam, kontrollálni tudom, de akkor egyszer csak valóban rákezdte. Nagyon felgyorsultam, és a pörgés egyre erőszakosabb lett. Pár másodpercig azt hittem, el fogom veszíteni az eszméletemet."

"Szerencsére meg tudtam állítani. Nagyon nehéz volt. Nehezebb, mint azt vártuk - tette hozzá az egykor katonai ejtőernyős, aki nem is érezte a hangsebesség átlépését. - Nem éreztem a hangrobbanást, ami azt hiszem, mögöttem történt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Három rekordot hozott a „halálugrás"
Szerencsésen földet ért Felix Baumgartner, aki az eredeti tervekhez képest 3 kilométerrel magasabbról 39 ezer méter magasságból hajtott végre bázisugrást Új Mexikóban. Négy rekordot döntött volna meg, hármat sikerült....
Tovább a teljes cikkhez »

 
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu